3 Temmuz 2013 Çarşamba

Dubai


     Burj Dubai; dünyanın en yüksek binası; 828 m / Burj Dubai-The highest building of the world; 828 m
‘Sayın yolcular, şimdi lütfen kemerlerinizi bağlı, koltuklarınızı dik konuma getiriniz. Abu Dabi havalimanı için alçalıyoruz’ İşte bu anons, yarı uyku, yarı uyanıklık arasında geçen yolculuğumun sonuna geldiğimizi hatırlatarak kendime gelmemi sağladı. Hayatımda ikinci kez Arap Dünyası’ndan bir bölgeye giriş yapmak üzereydim. İlki efsanevi bir tatil ile Mısır’a olmuştu. Mısır seyahati başka bir yazıda anlatılmayı hak ediyor. İkincisi ise 21 Kasım 2011 tarihinde Abu Dabi ve Dubai'ye olmak üzereydi. Sabaha karşı saat 02:25’te Abu Dabi havalimanına giriş yaptık. Abu Dabi ile ilgili anlatmak istediğim bir şey yok. Oradaki programımız yoğun bir koşuşturma içinde geçti. Ben biraz bu seyahatin Dubai kısmından bahsetmek istiyorum.
--
‘Dear passengers, please fasten your seatbelts and bring your chairs to upright position. We are descending to land Abu Dabi International Airport’ This announcement helped me to get totally awake after a flight of 3,5 hours. I was about to enter an Arab country for the second time in my life. The first one was my legendary holiday to Egypt, which deserves another post on its own. When we were descending for Abu Dabi, it was 02:25 in the morning of 21st of November 2011. There is nothing much I want to tell you about Abu Dabi, my hours there, was a complete rush for business purposes. What I want to write about, is my highlights from Dubai.

 
Sıcağı görebiliyor musunuz ? Dubai öyle sıcak ki, sıcağı görebiliyorsunuz :) / Can you see the heat ? Dubai is so hot that you can see the heat :)


Burj el Arab; dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli / Burj el Arab; the first 7 start otel of the world
 Dubaililerin 'sıradan' arabaları / 'Ordinary' cars of the Dubai people

 Otelimin manzarası / View from my hotel room

 
Dünyanın en melez şehri
Tam günü Abu Dabi’de geçirip, 1 gece konakladıktan sonra otobüsle Dubai’ye geçiş yaptık. 2, 2 buçuk saatlik yolculuktan sonra Dubai’de ufak bir panoramik tur attık. Dubai, 7 eyaletli Birleşik Arap Emirlikleri’nin, ismi en bilineni ve kendi başına marka olmuş bir kent.  Dubai bence dünyanın en melez şehirlerinden bir tanesi ve şehir kendi başına hiçbirşeyin imkansız olmadığının sembolü gibi. Melez çünkü her ne kadar Dubai denince aklınıza bir Arap eyaleti gelse de, Dubai’de çok yüksek oranda yabancı nüfus var. Birleşik Arap Emirliklerindeki Arap nüfusu toplam nüfusun %11’i. Yolda yürürken, bir yanınızdan baştan aşağı beyaz giymiş adam ve baştan aşağı siyah giyinmiş kadın geçerken, diğer yanınızdan Avrupa’nın kuzeyli şarışınları kıvamında insanlar geçiyor.  
--
The most hybrid city of the world
After we spent all day in Abu Dabi, we have entered to Dubai after 2-2,5 hours of bus drive. Dubai is one of the member state of United Arab Emirates (UAE) which constitutes of 7 emirates. Dubai turned into a ‘city brand’ in last 15-20 years. It is a hybrid city and reflection of the concept of ‘nothing is impossible’. It is hybrid because, it is a combination of all nations, not only Arabs. Actually, the Arabic population of UAE is only 11% of the total population. When you walk on a street, you see men in white together with women in black on one side and complete blonde foreigners on the other side.  
 Geleneksel Dubaili kıyafeti / Traditional Dubai outfit

‘En’lerin şehri / City of the ‘mosts’

Birleşik Arap Emirlikleri %30 Kadın nufüsuna karşın, %70 erkek nufüsü ile kadınların lehine nüfus dengesizliği olan sayılı yerlerden bir tanesi ve gelirleri petrol ve gaz üzerine kurulu. Dubai, emirlikler içinde kendine has bir duruşu olan, dünyanın ‘en’ sıfatlı örneklerine ev sahipliği yapan bir yer. Herşeyden önce yoktan var edilmiş bir yerleşke. Çölün ortasındaki devasa simulasyon alanı gibi. En yüksek bina, en yükseğe sıçrayan çeşme, ilk 7 yıldızlı otel, en büyük alışveriş merkezleri, en büyük insan yapımı ada ve benzeri birçok örnek.  Saymakla bitirmek zor. Gezdikçe şehri yöneten ve ona bu görkemi kazandıran şeyhlerin vizyonuna hayran kalıyorsunuz.  
--
UAE’s population of female is 30% whereas male is 70%. This is one of the very few examples of gender imbalance of the population in terms of female majority. The revenue of all states are dependent on oil and gas. Dubai has a very outstanding presence between all other member states. It is the homeland of the ‘mosts’. It is like a giant simulation area in the middle of the desert and everything is constructed from ‘zero’ The highest building, the first 7 star hotel, the largets shopping malls, the biggest human made island, the fountain jumping to highest point etc.. It is hard to count. The more you learn about the city, the more you feel admiration to the vision of the governors.
 Zor oldu ama bu kısacık seyahatte dünyanın en yüksek binasının tepesine çıkmayı başardım, diğer gökdelenler birer cüce gibi görünüyor. / It was hard, but I managed to find a way to get to the top of the world's highest building; other skyscrapers look like tiny little buildings.
Burj Dubainin beyin takımı / The team A of Burj Dubai 
Dubai Marina
Dubai Palmiye Adası; insan yapımı en büyük ada / Dubai Palm Island; the biggest human made island

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder