9 Temmuz 2013 Salı

Artık deftere para vermek yok / No more notebook costs

Osmanlı’da vakanüvislik denilen bir meslek varmış. Bu adamlar herşeyi not ederlermiş, biz bugün Osmanlıca bilmediğimiz için okuyamasakta bu meslek grubu tüm devlet arşivini tutmuş. Nedir bu girişin sebebi diyeceksiniz; sebep benim. Ben de aynı bu vakanüvisler gibiyim işte. Kaç sene olduğunu bilmediğim kadar uzun bir zamandır günlük rutinin dışındaki her şeyin notunu tuttuğum defterlerim için artık ayrı bir dolap ayırmak zorunda kaldım. Duygular, düşünceler, tatlar, kokular, mutlu anlar, özel olaylar, gizli konular :)... Hemen her şeyi bu defterlere mühürlüyorum. 9 sene önce Bakü’de veya Prag’da şişe suya ne kadar ödediğimi bile o defterlerden bakıp bulabilirim. Delilik ayarında bir durum bu ama çok keyif alıyorum bu işten.  O kadar güzel oluyor ki. Rastgele bir defter seçip, rastgele bir sayfa açıp bir yerden okumaya başlamak farklı bir duygu yaşatıyor insana.  İnsanın böyle bir alışkanlığı olunca defterler iyice maliyet olup çıkıyor. Ben de buna bir çözüm buldum ve kendime defter yaptım. Artık notlarımı kendi yaptığım defterlere tutacağım J Bundan sonra hazır defter yok ! 
--
Once, there was an occupation called ‘vakanüvis’ in Ottoman Empire. Those people kept all the royal record. Although we can not read them now (because the alphabet was different at that time) all the archieve was being kept by those people. And I am like those people. I keep taking notes about all of my life. I can not remember the time when I started writing but it has been for years and years now. Thoughts, feelings, tastes, smells, happy moments, special events, private things… I lock everything into these notebooks by writing them. If you ask me how much I paid to a bottle of water in Baqu or Prag, 9 years ago; I can find it from these records of mine. It is crazy but it is lovely. Selecting a notebook and reading it randomely is a very relaxing and enjoyable thing at a spare night. When someone has such a habbit, then the cost of notebooks are high of course. Now I have a solution and I prepared my own notebook. I will keep my records in my own self-made notebooks from now on J No more fabrication notebooks !
Şu mini kartpostalın güzelliğine bakar mısınız / Look at the beauty of this little carte postale.
Her defterin bir ayracı olmalı tabi ki :) / Every notebook needs a seperator of course :)



9 yorum :

  1. Vakanüvislik mesleğinin taşıyıcı olmak ne hoş!
    Yazmayı seven, bir o kadar da defter meraklısına o ne tatlı defter o ^^
    Yazacağımız anılarımız eksik olmasın o halde.

    İçtenlikle.

    YanıtlaSil
  2. Siparis verebilirmiyimm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayir tatlimmm siparisi bnm vericem sen neyin kafasini yasionnn

      Sil
    2. Helal abla nolur siparis benim olsun ilk ben soylemistim

      Sil
    3. Hilal abla kusura bakma adini yanlis yazmisim hakkini helal et

      Sil
    4. Son dört mesaj isimsiz bırakıldığı için biraz birbirine karışmış :) Defterler satılık değil malesef ama beğenmenize çok sevindim. Selamlar, sevgiler.

      Sil