24 Kasım 2014 Pazartesi

Bomonti Bit Pazarı

Şunu peşinen söyleyeyim... Bu fotolar anlatmak istediğim güzelliklerin yanına bile yaklaşmıyor. Mekan aslında üstü kapalı yanlardan açık olmasına rağmen fotoğraf için elverişli değildi çünkü hava kapalıydı. Zaten ben de orada geçireceğim değerli dakikalarımı fotoğraf çekerek harcamak istemedim ama bu kamu görevi bilinci yok mu, sırf sizlere anlatmak için yine de birkaç foto çektim, çekmeye çalıştım :) Bu keşif bana mutluluğu ve stresi bir arada yaşattı çünkü gördüklerim beni çok mutlu ederken, birçok şeye sahip olma dürtüsünü kontrol altında tutmak zor oldu. Hafta içi günde en az 2,5 saat yol giden ve hafta sonu köprü geçmemeye bir çeşit yeminlilik psikolojisi içinde olan ben, pazar günü o köprüyü geçtim, mekanı buldum ve çok mutlu oldum. Bu yazı, sizlere, eşsiz bir pazar günü aktivitesi olarak minik bir tavsiye yazısıdır.

Uzunca bir süredir, hatırası anısı olan minik nostaljik parçalar topluyorum. Ufak bir nostalji köşem var artık. Eski, kullanılmış, kullanıldıkça değerlenmiş, önce değeri unutulup sonra tekrar kıymetlenmiş şeyler arıyorum ve denk geldikçe bu köşeme ekliyorum. Bundan duyduğum hazzı anlatmak tam mümkün değil.

Bu pazarda yok yok. Burada bir grup fincan görüyorsunuz.  

Bu standın vintage porselenleri çok güzeldi. Çeşitli standlarda birkaç yy öncesinin Alman veya İngiliz porselenleri de var, Kütahya Porselen'in ilk yıllara dayanan üretim örnekleri de.  

Şişeler, fırçalar, gümüşler, küllükler, çatal, bıçak... Ne arasanız var bu pazarda. Şimdi yüklenen fotoğrafa tekrar bakınca, bu standdan birşey almışım mesela, hangisi olduğunu bilene hediyem var :)

Stand sahiplerinin hemen tamamının farklı yerlerde birer antika dükkanları var. Burası sadece pazar günleri kuruluyor.

Bir standda 5 TL'ye de obje var, 5.000 TL'ye de. 

Eski paralar, plaklar, takılar olmadan olur mu? Tabii ki onlar da var. Eğer giderseniz, ücret olayına dikkat edin. Her objede bir pazarlık payı mutlaka var. Fiyat sorduğunuzda bazı satıcılar net birşey söylerken, bazılarının acaba ne desem diye düşündüğünü hissedebiliyorsunuz. Bir standdaki karı-koca almak istediğim şey için farklı fiyatlar bile söylediler aynı anda, aralarında fısıldaştılar bir müddet. İşin ticaret tarafı o belki, kimseyi kötülemek için söylemiyorum. Gözünüze kestirdiğiniz şey için iyi pazarlık yapın sadece. Benim gidişim bir şekilde öğleden sonra oldu. Önce iyice gezdim, parçaları seçtim. Satın alma aşaması akşamı buldu ve bir şekilde akşam saatleri talihlisi oldum çünkü fiyatlar daha iyi oluyor. Yine de çok geç saatlere kalmayın çünkü havalar erken karardığı için erken toplamaya başlayanlar oluyor.Yurt dışında flea market olarak geçen bu tip pazarlar keşke daha çok olsa ve daha iyi mekanlarda daha iyi şartlarda etrafımızda da var olabilseler. Bu arada ben de güzel şeyler aldım. Her birini ayrı sevdim alırken. O da bir diğer yazımın konusu olsun hadi :) Kalın sağlıcakla.

2 yorum :

  1. Ankara daki ayrancı antika pazarının aynısı,çok severim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oranın da fotolarını gördüm, çok arzu ediyorum. Sadece pazarları mı açık orası da?

      Sil