9 Mayıs 2013 Perşembe

Kitabım - Bölüm 1 / My book - Chapter 1


Eveeet, gelelim bir blog oluşturmaya karar verişimin sebebine. Blogu açtıktan ve birkaç ısınma yazısı yazdıktan sonra asıl sadede gelebiliriz. Bu blogu oluşturmaya karar veriş sebebim, aynı zamanda son haftalarda yaşadığım heyecanın ve tatlı koşuşturmanın da sebebi. Bazen size de olur mu bilmiyorum ama aniden yepyeni ve heyecan dolu bir fikirle aydınlanır ve o fikirle ilgili olacak gidilecek son noktaya kadar giderim. Bu sefer de öyle oldu. Bir gece, bir sabah veya bir gün ortasıydı, tam olarak bilmiyorum fakat aniden bir fikir geldi aklıma. O günden bu yana bu çılgın fikir için vakit ve emek harcıyorum; ama bugüne gelmeden önce biraz daha başa almakta fayda var.
--
Now its time to come to the ‘main point’ after writing a few warm up posts. The reason I open this blog is the same reason of the excitement and the lovely rush I am passing through in last weeks. I do not know if this happens to you as well but sometimes, I feel enlightened with a thrilling idea and follow this idea to the last step that I am able to go. This time, it happened again. It was a morning, or an evening or in the middle of the day, I do not remember; this idea just showed itself on my mind. Since then, I put time and effort for it, but before coming today, I should rewind to back, a little bit.

Uzun zamandır, kızıma güzel ve eğitici vakit geçirtebilmek için akşam iş çıkışları yemek sonrasında masanın başına oturup farklı el işi çalışmalar yapıyorduk birlikte. Bunları yaptıkça yenilerini yapmak istedik. Yaptıkça daha neler yapabiliriz diye araştırdık, araştırdıkça yeni çalışmalara gömüldük. Her seferinde çok güzel yeni siteler keşfettik; derken, kağıt çalışmaları bizim için önemli birer aktivite haline gelmeye başladı. Denk geldiğimiz her yeni fikir bize farklı fikirler için ilham verdi ve her fikri kendi yorumumuzla yeniden oluşturduk. Başlangıçta bunları alelade çekilen fotolarla facebook üzerinden paylaşırken, neden bir kitap oluşturmayayım diye düşünmeye başladım. Ne yapmak istediğim ve nasıl yapmak istediğim kafamda şekillendi yavaş yavaş (veya belki de hızlı hızlı – çünkü her şey çok hızlı gelişiyor) ve gereken adımları tek tek atmaya başladım. Kızımla gerçekleştirdiğimiz aktiviteler hemen her konuda ve çok çeşitli malzemelerle olsa da, kitabı ‘kağıt’ ekseninde hazırlamaya karar verdim ve geldiğim bugünkü noktada bunca farklı projenin nasıl ortaya çıktığına ben bile şaşırıyorum. Şu an saat 00:10, 10 Mayıs 2013 Perşembe. Sadece 3 gün sonra kitabımın fotoğraf çekimi olacağı için çok heyecanlıyım. Fotoğrafçıyı yaklaşık bir ay önce ayarladım. Çekimi evde yapacağız. Hazırladığım onca şeyin fotolarda nasıl görüneceğini çok merak ediyorum.
--
For a long time, I was trying to have some joyful and training time with my daughter after I return from my office and have dinner. We were making handycrafts activities. The more we do, the more we wanted to try new things; we have discovered very nice websites of this kind. All new ideas were kind of a starting point for us. We have added our own taste and created even newer ideas. At the beginning, we were sharing them through facebook but then I thought, why would I not write a book about all these. We decided to collect only ‘craft’ projects into the book and now, I am very surprised to see the diversity of all these projects that we have completed. 3 days later, The photo session will be done by the photographer which I scheduled one month ago. We will do the shooting at home. I am curious to see how everything will look like.



Bir işe başlarken, önünüzde iki yol vardır. Ya her şeyi planlar programlar, olası engelleri, riskleri, çözümleri düşünür ona göre hareket edersiniz; ya da o anki enerjinizin peşine kapılıp yaşadıkça görürsünüz. Ben bu projede ikinci yolu seçtim çünkü bu fikirle birlikte gelen enerji ve motivasyon beni buna yönlendirdi. Bazen belki böylesi daha idealdir. Çünkü insan ‘eğer’leri baştan hesaplamaya kalkarsa, gözü korkup, gösterme potansiyeli olan gayreti göstermeyebilir veya bazı noktalarda çekimser kalabilir. Bu nedenle, bu proje nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, bu konuda gösterdiğim gayretin verdiği mutluluk benim için her zaman bir kazanç olarak yanıma kalacak.
--
When its time to start something, there are two ways in front. First one is planning, programming, foreseeing the risks, trying to minimize them etc.. The other one is just hitting the road and experience on the way. In this book project, I have choosen the second way. I did not want to think about the ‘ıf’s and lose my energy. Whatever the end result will be, all the efforts I put- which gave me a big happiness, will be an asset for me.
Pötikare

Puantiye / Polka dots

Çizgili / Stripped

Etiket / Label

Mezura / Measure

Çiçekli / Floral

Tek renk / Plain colour

Geometrik / Geometric

Air mail

Mutlu / Happy

Kızım için aldığım küçük boy / For my daughter, small size

Bu kadar küçük / That small

Kitap konusu, bir fikr-i sabit haline geldiği andan bu yana gördüğüm en büyük eksiklik, Türkiye’nin detaylı kağıt çalışmaları için gereken malzemeler konusunda çok yetersiz oluşu idi. Birçok malzemeyi yurt dışı seyahatlerimden topladım. İnternetten sipariş verip getirttim. İstanbul’daki tüm kırtasiyeleri tek tek dolaştım. Nereden ne alabileceğimi tespit ettim ve aldım. Malzemelerim çeşitlendikçe projelerdeki çeşitliliğimiz ve yaratıcılığımız arttı. Türkiye’de hemen hiç olmayan, sahip olduklarımızın neredeyse tamamını yurt dışından derlediğimiz malzemelerimizden birisi de ‘washi tape’ veya kendinden desenli yapışkan bantlar. Bu bantların çok özel bir malzeme olduğunu düşünüyorum ve bunları alternatif şekillerde değerlendirdik diyebilirim. Kitapta, bu bantlar yardımı ile yazırladığımız sevimli çalışmalar yer alacak. Bu bölümde bantlarımıza ait bazı fotoğraflar görüyorsunuz.
--

Since I started, the main problem was the lack of stationary material in Turkey. I have collected many materials from my trips or ordered online. I have visited all the stationary brands in İstanbul. The more materials I have collected, the easier it became to create more interesting things. One of the materials that are hard to find in Turkey is washi tape. I think they are very special and like a magic touch. In my book, there are many projects which I have used the washi tapes. You see some photos of my tape collection in this post.  
Bu arada, bu fikri anlattığım arkadaşlarım kanatlanıp heyecanla bana ne şekilde yardım edebileceklerini düşünüp atabilecekleri tüm adımları attılar, onlara sahip olmak Allah’ın bir lütfu olsa gerek. Sırası geldikçe hepsine tek tek değineceğim. Şimdilik hepsine en içten teşekkürlerimi sunuyorum.
--
In the meanwhile, my friends that I have spoke about my little project got winged and tried to help me in all possible ways they could do. It must be the God’s blessings to have such friends. I will mention them one by one in my next posts. For now, I would like to give sincere thanks to them.

5 yorum :

  1. Bu bantlardan ben de ariyorum. Cok guzel gorunuyorlar.

    YanıtlaSil
  2. çok keyifli :)

    YanıtlaSil
  3. Heyecanla kitabinizi bekliyorum, bakalim biz de kizmla zamanimizi nasil degerli hale getirebiliriz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim kızının 'anne bundan yapalım' diyeceği şeyler olacak içinde :)

      Sil